Case: Valio

Heratuotesäkkien lavausjärjestelmä mahdollisti yksilöllisen säkkien käsittelyn

Tarve

Valion Lapinlahden tehtaalla tuli tarve uudistaa vanha lavausjärjestelmä ja löytää samalla pieneen tilaan sopiva ratkaisu juustoherasäkkien lavaukseen. Haasteena oli kolmen erikokoisen säkkityypin lavaaminen tehokkaasti usealla lavakuviolla ja lavakoolla. Samankokoisen säkin täytös vaihtelee tuotteesta riippuen huomattavasti, koska sisällön ominaispainovaihtelu eri tuotteilla on suuri. Myös ympäristö oli haastava, koska säkkien sisältämästä tuotteesta lähtee ilmaan pölyä, joka on hyvin kuluttavaa ja kostuessaan ”kitkaista”. Elintarviketuotannon ollessa kyseessä, oli tarve myös parantaa tuotteiden jäljitettävyyttä säkkikohtaisesti.

Ratkaisu

AMH kehitti perinteiseen lavaajaan robottikouran, joka mahdollistaa jokaisen säkin yksilöllisen käsittelyn. Perinteisen lavaajan ja robottikouran sovellusyhdistelmä mahtuu hyvin kapeaan ja ahtaaseen tilaan. Ratkaisun avulla säkit saadaan myös limitettyä aiempaa tehokkaammin. Säkkien yksilöllinen merkintä, niiden varmistusluenta ja valmiiden tuotelavojen merkintä, yhdistettynä järjestelmän yhteydessä toimitettuun valvomoon, mahdollistavat tuotteiden säkki-/lavakohtaisen seurattavuuden. Valvomojärjestelmästä Valion henkilökunta saa tiedot omaan järjestelmäänsä, mikä varmistaa em. jäljitettävyyden ja lisäksi sillä pystytään KNL-seurantaan (käytettävyys, nopeus, laatu), jossa saadaan lukuisa määrä raportteja mm. tuotannosta, seisokeista ja niiden syistä, häiriöistä yms.

Projektiryhmän jäsen, Valion Matti Roivainen:

”Projektiryhmällämme oli selkeä näkemys mitä tarvitaan ja kuinka homman pitäisi toimia. Valitsimme AMH:n toimittajaksi, koska he vakuuttivat ja homma tuntui olevan heillä hyvin hanskassa. He tarjosivat hyviä ehdotuksia, jotka osoittautuivat myös käytännössä toimiviksi ratkaisuiksi. Päätökseemme vaikuttivat myös AMH:n aiemmat referenssit, joihin kävimme tutustumassa.

Käyttöönotto tapahtui kaikin puolin sujuvasti. Vanhan järjestelmän poistaminen ja uuden käyttöönotto kesti ainoastaan kaksi viikkoa, joten tuotanto ei keskeytynyt pitkäksi aikaa. AMH teki kokoonpanon omassa hallissaan Ihodessa, jossa kävimme seuraamassa projektin etenemistä. Alussa määritelty aikataulu piti hyvin ja olimme oikein tyytyväisiä projektinhallintaan.

Ratkaisu on toiminut hyvin ja se on mahdollistanut myös muutokset sitä mukaan kun uusia tarpeita on syntynyt. Olemme saaneet AMH:lta joustavaa palvelua ja nopean avun tarvittaessa.”

Puh. 020 7401 310
Fax 020 7401 329

AMH-Systems Oy
Kirikalliontie 5
FI-27320 Ihode